MUHAMMAD AL-AJWAH

100%

Raised: RM3000

Goal: RM3000

orphan

Muhammad seorang budak lelaki syria berusia 6 tahun.


Bapanya meninggal dunia ketika ia mencecah usia dua tahun.


Bapa Mohammad mengalami kecederaan dalam sebuah serangan dahsyat yang menyasarkan tempat tinggal mereka di bandar Douma, sebuah daerah di luar Damsyik. Bapanya dibawa ke Hospital Maidan dan berada dalam keadaan kritikal selama beberapa hari sebelum ia meninggal dunia.


Selepas Muhammad dilahirkan, ibunya memutuskan untuk membawa anak-anaknya berhijrah ke kawasan yang lebih selamat di Utara Syria.

orphan

Selepas Muhammad dilahirkan, ibunya memutuskan untuk membawa anak-anaknya berhijrah ke kawasan yang lebih selamat di Utara Syria.


Ibu Muhammad tidak menyangka akan menghadapi pelbagai kesukaran ketika tinggal di kem pelarian. Tiada makanan, tiada minuman dan tiada alat pemanas di malam hari di musim sejuk.


Muhammad membesar di kem pelarian dan menghabiskan sebahagian besar masanya bermain dengan kakaknya atau bermain bola sepak dengan rakan-rakannya di luar khemah.

 

Impian Mohammad ialah menjadi doktor gigi di masa hadapan agar ia boleh merawat orang ramai dan melegakan kesakitan mereka.

orphan

Rasulullah s.a.w bersabda: “Aku dan orang yang menguruskan anak yatim berada di dalam syurga seperti ini,” lalu baginda mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya serta menjarakkan antara keduanya . 
H.R Muslim

Whatsapp
Peduliinsan logo

Who we are:

A charitable, non-profit organization that seeks to provide;

To the poor inside and outside the country and to refugees suffering from war or disaster.

Office

© Peduli Insan All rights reserved. Privacy Policy