water4ummah 1

Water 4 Ummah (Syria, Yaman, Malawi & Gaza)

Bantu Sediakan Air Bersih untuk Komuniti Memerlukan Hari Ini!

Derma Sekarang

Projek Water4Ummah

water4ummah 1

Ini Impak Hasil Sumbangan Anda

Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah
Water4Ummah

Sehingga kini, Water 4 Ummah telah berhasil

Membina

20

buah telaga di Yaman & Syria

Memanfaatkan

10,000+

penduduk setempat

Mengumpul

RM350,000+

untuk pembinaan telaga air

Proses Pembinaan Telaga Air

Setiap projek akan melalui beberapa proses sebelum sumber air boleh digunakan oleh komuniti.

water4ummah 1

Pemilihan Lokasi & Proses Penggalian

Lokasi yang sesuai dikenal pasti sebelum kerja penggalian dimulakan untuk mendapatkan sumber air yang bersih

water4ummah 1

Pembinaan Telaga & Pemasangan Sistem Air

Telaga dibina bersama tangki air dan paip utama supaya air dapat disimpan dan disalurkan kepada komuniti.

water4ummah 1

Kemasan Akhir & Panel Solar

Kerja mengecat dan pemasangan panel solar dilakukan sebelum telaga siap digunakan.

Pilih Pakej Infaq Anda

RM30

Sedekah Jariah Air Bersih

Sumbangan untuk membantu pembinaan telaga air bagi komuniti yang memerlukan.

RM500

1 Slot Pembinaan Telaga Air

Membantu mencukupkan kos dan mempercepatkan pembinaan telaga air.

RM30

Bekalan Air Minuman Gaza

Menyediakan 120L air minuman untuk 3 keluarga / 15 orang.

RM1,250

Bantuan Tangki Air Gaza

Membantu menyediakan tangki air berkapasiti 5,000L yang boleh memberi manfaat kepada sehingga 125 keluarga.

Derma Sekarang

Kenapa Telaga Air Tidak Dibina Di Gaza?

Pembinaan telaga air bukanlah solusi yang paling sesuai untuk keadaan semasa di Gaza kerana:

  • Air bawah tanah di Gaza banyak yang tercemar dan masin.

  • Konflik berterusan menyukarkan pembinaan dan penyelenggaraan telaga.

  • Penghantaran air minuman melalui lori tangki air membolehkan bantuan sampai dengan lebih cepat.

Ini Apa Yang Peduli Insan Capai Melalui Water 4 Ummah

Soalan Lazim (FAQ)

Kempen ini diuruskan oleh organisasi Pertubuhan Peduli Insan di Malaysia dengan kerjasama rakan pelaksana tempatan yang berpengalaman di Yaman, Syria, Malawi dan Gaza. Pelaksanaan projek di lapangan dijalankan oleh tim berpengalaman di negara tersebut, manakala pihak kami di Malaysia bertanggungjawab dalam penyelarasan, pemantauan dan penyediaan laporan kepada para penyumbang.
Pembinaan telaga air biasanya mengambil masa sekitar dua bulan bermula dari tarikh pelaksanaan projek. Kerana beberapa persiapan perlu dilakukan sebelum pembinaan dimulakan.
Ianya lengkap dengan pam air berkuasa solar untuk kegunaan lebih 600 penduduk setempat dan juga mempunyai tangki simpanan air bersaiz 12-meter padu dengan 8 paip yang disambung terus dari telaga air.
Buat masa ini, projek telaga tidak dijalankan di Gaza. Bantuan untuk Gaza disalurkan dalam bentuk bekalan air minuman bersih kepada keluarga yang memerlukan

`IHSAN DEMI INSAN`


Klik ikon di bawah untuk mengikuti info semasa berkenaan kempen melalui laman sesawang rasmi atau akaun media sosial Peduli Insan.

Tetapkan Sumbangan Berulang Secara Automatik

Bulanan

Infaqpay

Daftar untuk sumbangan automatik bulanan secara selamat melalui rakan pembayaran kami, InfaqPay Sdn. Bhd. dengan mengklik butang di bawah

Infaqpay

Nota: Sumbangan ini akan disalurkan bagi menjayakan projek-projek kemanusiaan Pertubuhan Peduli Insan Malaysia.

Logo dan nama jenama adalah hak milik pemilik masing-masing dan digunakan semata-mata untuk mengenal pasti perkhidmatan dan integrasi yang disokong.

Hubungi Kami
Peduliinsan logo

© 2026 Peduli Insan. All rights reserved. Privacy Policy